Een ‘artist’s block’? Daar heeft hij geen last van. Hij is tien en een echte doener, een jongetje dat van alles uitprobeert. Hoe hou je zo’n kind bezig, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds half tien? Bos, dagje uit, spelletje, we hebben al van alles gedaan.

Met nog een lege middag in het verschiet krijg ik ineens een idee. Maanden geleden heb ik een doos met acrylverf aangeschaft, een paar schilderdoeken en een palet. Zelf heb ik al een jaar geen kwast aangeraakt. Maar vandaag leggen we een beschermend kleed op tafel en gaan aan de slag.

Nu ben ik zo’n twijfelaar die zich geregeld afvraagt: ‘Kan ik dat wel? Hij begint gewoon. Schildert een hangsnor, een krulsnor en een hart. Een vaas en nog wat vage figuren. Rood, oranje, geel en goud, de kleuren spatten van zijn doek. Hij ontdekt het plezier van verf mengen. Gaat helemaal op in wat hij doet. Hij vult de vlakken op met zwart en grijs en ik zie hem tot bloei komen.

Daardoor voel ik me vrij om zelf ook te bloeien. Hij heeft me over de drempel geholpen. Ik schilder een meertje met een veelkleurige avondlucht. Zo hebben we samen een geweldige middag.

Als zijn ouders hem komen halen, krijgt zijn moeder zijn kunstwerk. Ze wordt helemaal blij.