Hemelvaartsdag

Even hoef ik helemaal niks. De blaadjes van de bomen ritselen in de lichte wind. Gierzwaluwen gieren door de lucht. In de opening van hun nestkast onder de dakgoot wordt een lichte keelvlek zichtbaar. Ten minste één van de bewoners is thuis.

De sering bloeit lila en geurt. Kamperfoelie en lelietjes-van-dalen mengen zich in het geurenpalet. Een exquise parfum. Grote grijze wolkenformaties hebben plaats gemaakt voor pluizige witte flarden. Een vliegtuig trekt er een lange streep doorheen.

Mijn huid koestert zich in de zachte zonnestralen. Voor mij ligt Stil, de reis naar binnen, een glossy over onthaasten. Ik lees, luister, kijk, ruik en voel de stilte van vandaag.

De wereld om mij heen raast door, met oorlogen, natuurgeweld, honger, lijden en dood. In mijn hart is het stil.

Even lijkt de hemel dichtbij.

‘Ik ontdekte dat ik minder
en minder te zeggen had,
tot ik uiteindelijk stil werd
en begon te luisteren.
En in die stilte hoorde
ik de stem van God.’

                            Sören Kierkegaard

Lectuur:

Stil, de reis naar binnen – wie stilte zoekt vindt wat is verloren (Switch to Silence)

Koester je hart – 40 stiltetips voor je leven (Mirjam van der Vegt, Boekencentrum)